Χειροπρακτική

Τι είναι η Χειροπρακτική;

Γενικός συντονιστής των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος είναι η σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη αποτελεί βασικό μέρος του ανθρώπινου σκελετού που στηρίζει το κεφάλι και περιβάλλει το νωτιαίο μυελό από το οποίο ξεκινά όλο το νευρικό μας σύστημα. Είναι εύλογο λοιπόν να υποθέσει κανείς ότι η καλή λειτουργία της σπονδυλικής μας στήλης είναι πολύ σημαντική. Η επιστήμη της χειροπρακτικής βοηθά αποτελεσματικά στην ανακούφιση των νευρομυοσκελετικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης χωρίς φάρμακα και χωρίς χειρουργείο ξεμπλοκάροντας το νευρικό σύστημα.

Η ανάταξη (adjustment) είναι απόλυτα ανώδυνη και ασφαλής ως μέθοδος θεραπευτικού χειρισμού που στοχεύει στην αποκατάσταση των “υπομετατοπίσεων”, δηλαδή των εμβιομηχανικών απορρυθμίσεων των αρθρώσεων.

Και τι κάνει τόσο σημαντική τη χειροπρακτική; Το εντυπωσιακό με αυτή την επιστήμη είναι ότι απορρίπτει κατά κράτος τη φαρμακευτική προσέγγιση και τα θεραπευτικά μηχανήματα, σε σχέση με τους κλάδους της Ιατρικής και εφαρμόζει θεραπευτικές τεχνικές που πραγματοποιούνται με τα χέρια και ονομάζονται ανατάξεις.

Ιστορία της Χειροπρακτικής

Πρώτος ανακάλυψε τα οφέλη της χειροπρακτικής ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, ο οποίος μελέτησε διεξοδικά τη σπονδυλική στήλη ως κύριο όργανο από το οποίο θεωρούσε ότι οφείλονταν πολλές μυοσκελετικές παθήσεις. Επειδή ως ιατρός πίστευε στην αυτοίαση του ανθρώπινου σώματος, εφάρμοζε ειδικούς χειρισμούς με τα χέρια που θεράπευαν τα μπλοκαρίσματα της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.

Στη συνέχεια, οι αρχαίοι Έλληνες εφάρμοσαν τη χειροπρακτική ως μέθοδο θεραπείας στα Ασκληπιεία, τα πρώτα κέντρα υγείας της αρχαιότητας που ήταν ιερά αφιερωμένα στο θεραπευτή ιατρό Ασκληπιό. Ωστόσο, πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, ακόμα και ιθαγενείς στην Αφρική ή την αχαρτογράφητη τότε Αμερική εντόπισαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των ανατάξεων και προσάρμοσαν τις τεχνικές της χειροπρακτικής στην ανακούφιση των δυσλειτουργιών των αρθρώσεων από το μάγο – θεραπευτή της φυλής.

Η χειροπρακτική θεμελιώθηκε βαθμιαία ως κλάδος της Υγείας το 1885 από το θεραπευτή D.D. Palmer και στη συνέχεια ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο χειροπρακτικής στην Αμερική. Ο Palmer πίστευε ότι το ανθρώπινο σώμα διέθετε άφθονη φυσική θεραπευτική δύναμη που μεταδίδεται μέσω του νευρικού συστήματος. Πρότεινε ότι εάν κάποιο όργανο έχει προσβληθεί από μια ασθένεια, απλώς δεν πρέπει να λαμβάνει την κανονική «τροφοδοσία νεύρων» του, την οποία ονόμασε «κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης» ή υπεξάρθρημα. Ως εκ τούτου, συστηματοποίησε αυτή την τέχνη που διαδίδονταν ΄διά στόματος’ από γενιά σε γενιά και μελέτησε συστηματικά αυτές τις μορφές θεραπείας.

Έδωσε το όνομα στην χειροπρακτική από το ελληνικό «πράττω εν χειρ», πράττω δηλαδή με τα χέρια από την πρόταση ενός στενού Έλληνα συνεργάτη του. Πρακτική που στάθηκε επιτυχημένη και καίρια δεδομένου ότι οι περισσότερες επιστήμες προέρχονται από ρίζες ελληνικές λέξεων και όρων.
Xeiropraktiki-2

Γιατί να επιλέξω την Χειροπρακτική;

Οι σπουδές του χειροπράκτη αποτελούν μια θεσμοθετημένη και νομικά κατοχυρωμένη επιστήμη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τους χειροπράκτες, για να λύσουν τα μυοσκλετικά τους προβλήματα χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές τεχνικές ανάταξης των οστών.

Είναι ένας αυτόνομος και 100% αναγνωρισμένος κλάδος υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιμετωπίζει με τον πιο σύγχρονο τρόπο όλες τις νευρομυοσκελετικές παθήσεις και τις αρθρικές δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Μάλιστα, η επιστήμη της χειροπρακτικής είναι ο πρώτος κλάδος υγείας που διαθέτει Ευρωπαϊκό πρότυπο παρεχόμενων υπηρεσιών από το CEN.

Η χειροπρακτική δεν αποτελεί ειδικότητα της Ιατρικής, ούτε της φυσιοθεραπείας ή κάποιας ειδικής τεχνικής μάλαξης ή μασάζ. Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα, έχει αναγνωριστεί ως η τρίτη μεγαλύτερη επιστήμη υγείας στον κόσμο, μετά την κλασική ιατρική και την οδοντιατρική.

Σχολή Χειροπρακτικής

Από τη θεωρία στην πράξη η Χειροπρακτική βασίζει την επιστημονική της προσέγγιση σε μια γκάμα μαθημάτων από Ανατομία και Κινησιολογία μέχρι ρήξη χιαστών συνδέσμων γονάτου και μηνίσκου και πολλά άλλα ειδικά μαθήματα.

Οι Χειροπράκτες δεν είναι ιατροί όπως αναφέραμε, είναι όμως απόλυτα εξειδικευμένοι θεραπευτές, αφού αναγνωρίζονται επαγγελματικά από το Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών. Τα μέλη αυτού του συλλόγου είναι υποχρεωτικά απόφοιτοι αναγνωρισμένης σχολής χειροπρακτικής που έχουν υποβληθεί σε ετήσια πρακτική άσκηση μετά το πέρας των σπουδών τους, υπό την επίβλεψη κάποιου παλαιότερου μέλους του Συλλόγου.
Στην Ελλάδα η πιο αναγνωρισμένη σχολή χειροπρακτικής που μπορεί να παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής βρίσκεται στον Πανελλήνιο Οργανισμό Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Π.Ο.Ε.Π.), ο οποίος παρέχει τον πιο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών στη Χειροπρακτική στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το πτυχίο της ειδικότητας του Χειροπράκτη παρέχεται από τον διεθνή Οργανισμό Εναλλακτικής Ιατρικής – Ι.Α.Μ.Α. κατόπιν εξετάσεων που περιλαμβάνουν ερωτήσεις ανάπτυξης καθώς και πρακτική εξέταση.

Ο Π.Ο.Ε.Π. παρέχει στους σπουδαστές του ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο αποστέλλεται σε όλους τους μαθητές με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, ενώ κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος όλοι οι μαθητές λαμβάνουν υλικό και σε έντυπη μορφή με τις τεχνικές τις οποίες εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Φυσικά, τα μαθήματα περιλαμβάνουν και πρακτική και θεωρία, για να έχουν και οι μαθητές καλύτερη κατανόηση.

Σεμινάρια Χειροπρακτικής

Για μεγαλύτερη ευελιξία ο Π.Ο.Ε.Π. προσφέρει στον κάθε σπουδαστή τη δυνατότητα:
 •   να επιλέξει κάποια μαθήματα από τον εκπαιδευτικό κύκλο σπουδών του χειροπράκτη ένας έμπειρος
    επαγγελματίας
  , ο οποίος επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα της Εναλλακτικής Ιατρικής

 •   να προσφέρει ένα νέο επιστημονικό πεδίο σε ένα κλασικό ιατρό με σπουδές στην χειροπρακτική,
    προκειμένου να αποκτήσει διπλή ιδιότητα

 •   να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να αποκτήσει τη γνώση ενός σύγχρονου και
    αναπτυσσόμενου επαγγέλματος με μεγάλο εύρος και εξειδίκευση.
Για την πιστοποίηση του χειροπράκτη πρέπει να παρακολουθήσει ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών χειροπρακτικής.

Από την επιλογή συγκεκριμένων μαθημάτων της ειδικότητας του Χειροπράκτη σε μορφή σεμιναρίων χειροπρακτικής, ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστοποίηση παρακολούθησης του εν λόγω μαθήματος που παρακολούθησε με την αντίστοιχη διάρκεια, όχι όμως πιστοποίηση για την ειδικότητα του χειροπράκτη.

Γιατί να επιλέξω τον Π.Ο.Ε.Π;

Ο Π.Ο.Ε.Π. είναι ο πιο αναγνωρισμένος φορέας στις σπουδές του χειροπράκτη. Η σχολή χειροπρακτικής αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες καταρτίσεις ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον κλάδο της εναλλακτικής ιατρικής. Ο Π.Ο.Ε.Π. προετοιμάζει τους μαθητές του μέσα από μια άρτια και μεθοδευμένη εκπαίδευση σε επίπεδο πρακτικό και θεωρητικό και ένα εξειδικευμένο επιτελείο καθηγητών χειροπρακτών με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο σπουδών.

Ταυτόχρονα, ο Π.Ο.Ε.Π:

 •     προσφέρει τεράστια ευελιξία και προσαρμοστικότητα στον σπουδαστή, αφού μπορεί να ξεκινήσει την
      εκπαιδευτική διαδικασία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου
 •     προσφέρει δυνατότητα πληρωμής των διδάκτρων ανά μάθημα
 •     δίνει τη δυνατότητα απόκτησης αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών σε εξειδικευμένα και πρωτοπόρα
      εκπαιδευτικά προγράμματα
  και σεμινάρια
 •    δίνει τη δυνατότητα για τρόπους παρακολούθησης μαθημάτων σε Δια ζώσης, E-Learning και E-Class συνθήκες,       καθώς και το συνδυασμό αυτών των τρόπων παρακολούθησης,
 •     συνεισφέρει στην υποστήριξη των σπουδαστών μετά το πέρας του κύκλου σπουδών σε επίπεδο επανάληψης
      μαθημάτων δωρεάν και επαγγελματική αποκατάσταση
   
 •     είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ακολουθήσει μια επιτυχημένη επαγγελματική
      πορεία από τελειόφοιτους λυκείου, επαγγελματίες θεραπευτές, ιατρούς, ανειδίκευτους ενήλικες,
      ανθρώπους που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους, ακόμα και επιχειρήσεις που επιθυμούν
      να μετεκπαιδεύσουν ή να εκπαιδεύσουν εκ νέου το προσωπικό τους.
   
Mobile Filters filter close
Καλάθι αγορών
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή
  preloader